top of page
Ara

Obezite Tehlikesi

  • selulit
  • 8 Mar 2017
  • 3 dakikada okunur


Obezite, önde gelen ölüm ve sakatlık sebeplerinden biridir. Ancak fazla kilolu olmak her zaman güç veya egzersiz yetersizliğinden kaynaklanmaz. Bazen aile geçmişiniz buna sebep olabilir. Bazı insanlar için hiçbir diyet veya egzersiz yardımcı olmaz.Peki bu durum nasıl sağlık riskleri doğurur ve nasıl mücadele edilir ? Aşağıdaki yazımızda bunlar cevabı bulunmaktadır.




Obezite Nedir?

Obezite, vücudun aşırı enerjiyi yağ şeklinde depoladığı bir durumdur. Bir kişi, ideal vücut ağırlığı üzerinden yüzde 20 veya daha fazla ağırlığa sahipse veya vücut kitle indeksi (VKİ) 30 veya daha fazla olduğunda obez olarak kabul edilir. Sizinde Vücut Kitle İndeksini hesaplamanız yararınıza olur.

 

Morbid Obezite Nedir?

Morbid obezite, bireylerin ideal ağırlığının üzerinden en az 100 kilo veya vücut kitle indeksi (BMI) 40 veya daha fazla olduğu bir durumdur. Morbid obezite, duygusal, biyokimyasal ve genetik etkilerden kaynaklanabilir. Potansiyel olarak tehlikeli bir durumdur, çünkü erken ölümüne yol açabilecek diğer tıbbi problemlerle ilişkilidir.

Hangi Sağlık Sorunları Obezite ile İlişkilendirilir?


  • Kardiyovasküler Sorunlar

  • Kalp

  • Yüksek Kolesterol

  • Diyabet

  • Solunum Problemleri

  • Astım ve Bronşit

  • Uyku Apnesi Sendromu

  • Şişmanlık Sendromu

  • Kas ve İskelet Sistemi Sorunları

  • Stres

  • Mide ekşimesi

Obezite Sorunlarının Açıklaması

1.Kardiyovasküler Sorunlar : Yüksek tansiyon obez kişilerde sık görülür ve kalp hastalığı, böbrek yetmezliği ve felce neden olabilir. 2.Kalp hastalığı: Obez bir kişinin kalbi, normal kilolu bir kişininkinden çok daha fazla çalışmalıdır. Bu nedenle, obez bir kişinin konjestif kalp yetmezliği de dahil olmak üzere kalp hastalığı geliştirmesi daha olasıdır. 3.Yüksek kolestorol: Kolesterol, aşırı kilolu olanlarda genellikle yükselir ve bu da kan damarlarının sertleşmesine ve kalp hastalığının neden olabilir. 4.Diyabet : Aşırı kilolu bir kişi Tip 2 (yetişkinlerde başlayan) diyabet geliştirmek için normal kilolu bir kişiden 10 kat daha yüksektir. Diyabet, erişkinlerde başlayan körlüğün, böbrek yetmezliğinin ve tüm ekstremite amputasyonlarının yarısından fazlasının ana nedenidir. 5.Solunum problemleri :Akciğerleri genellikle göğüs ağrısını kaldıracak kadar büyük olmayan obez bir insanda özellikle aktif olduğunda nefes darlığı olabilir. 6.Astım ve Bronşit: Obezite doğrudan astım veya bronşit oluşturmaz, ancak nefes almaya müdahale edebilir ve bir saldırıyı şiddetlendirebilir. 7.Uyku Apnesi Sendromu : Uyku apnesi, genellikle yüksek sesle horlama ile ilişkilendirilir, boğazdaki yumuşak doku çöktüğünde boğazın tamamen tıkanmasına neden olan ciddi bir durumdur. Uyku apnesi hastaları dinlendirici bir uyku almazlar. Baş ağrısı ile uyanırlar ve gün boyunca uykuya dalabilirler. Uyku apnesi ani bir ölümle sonuçlanabilen ve hayatı tehdit eden bir sorundur.. 8.Obezite Sendromu: Obezite Sendromu öncelikle ağır obezlerde görülür ve genellikle uyku apnesi ile ilişkilidir. Normal nefes alma, kandaki toksik seviyedeki karbondioksit oluşumuna neden olur. Uykusuzluk dönemleri veya uyanık saatler boyunca uykuya dalma ile karakterizedir. 9.Kas ve İskelet Sistemi Sorunları : Aşırı kiloluluk omurgayı sıkıştırır, artrit veya kaymış disk oluşur. Sinir kökleri tahriş edebilir ya da sıkıştırılabilir ve bacak dışına doğru şiddetli bir ağrı olan siyatikaya neden olabilir. Kalçalar, dizler, ayak bilekleri ve ayaklar da vücudun ağırlığını taşıyor. Bu eklemler obezite olan hastalarda zarar görür. 10.Stres : Büyük, ağır bir karın mesane üzerindeki valfı zayıflatarak öksürürken, hapşırırken, gülerken idrar kaçışına neden olabilir. Buda doğal olarak insanlarda ciddi strese neden olur. 11.Mide ekşimesi: Karın yağından gelen artmış mide basıncı, yüksek oranda mide ekşimesi veya reflü hastalığına yol açar, bu da mide yanması ağrısı oluşturur ve ekşi bir tat bırakır.



Obezite ile Mücadele


Obezite ile mücadele hafife alınacak bir konu değildir ve yukurıdaki sağlık risklerine de bakacak olursanız mutlaka doktor ve diyetisyen yardımı ile kilo vermeniz ve sağlığınızı geri kazanmanız gerekir. Hatta doktorunuz çabanız doğrultusunda size yağ aldırma veya farklı ameliyat metotları da deneyecektir.




Diyet yazılarımızda En Kolay Zayıflama Yöntemi yazımıza bakabilirsiniz.


 
 
 

Comentarios


© 2023 by Jessica Priston. Proudly created with Wix.com

bottom of page